Soms geef ik je een huiswerkopdracht: ga iedere dag een stuk wandelen. Waarom ik dat doe? De ervaring van Lieke maakt je dat duidelijk.
Een mistig hoofd
Lieke zag er niet goed uit. Lieke was sinds enkele weken mijn klant. We hadden een paar keer gewandeld sinds ze burn-out thuis was. Aanvankelijk leek het wat beter te gaan, maar nu ze kwam aanlopen zag ik het al. Ze vertelde dat ze eigenlijk geen zin had in onze afspraak omdat ze zich niet goed voelde. Alsof ze mist in haar hoofd had, zei ze. Beetje down, lusteloos, aan het piekeren. Lieke zat duidelijk niet lekker in haar vel.
We wandelden rustig die ochtend, bespraken haar situatie en wat ze beter wel en niet kon doen. Na een uurtje maakten we een nieuwe afspraak en zei ze spontaan tegen me: “Ik voel me veel beter, zou nog wel de hele dag kunnen wandelen! Ben gewoon weer helder in m’n hoofd, alsof de mist is opgetrokken!”
Dat is wat er met je kan gebeuren als je rustig buiten loopt. Geweldig dat mijn burn-outklant dat zo heeft ervaren. We spraken af dat ze iedere dag een wandeling zou maken, alleen, met zichzelf, zonder hond of telefoon. En met de opdracht om rechtop te lopen en ontspannen om zich heen te kijken.
Hoe ging het verder?
Twee weken later zag ik haar weer. Wát een verschil! Lieke zag er stukken beter uit en was opgewekter. Wat had ze gedaan? Thuis had ze aangekondigd dat ze regelmatig een uur ging lopen, zonder stoorzenders. Wat een versneller voor haar herstel is dat geweest! Vond ze het eerst best wel saai, dat lopen, later merkte ze dat ze er van opknapte en verfrist de turbulentie thuis beter aankon.
Wat ze ook ervaarde, was dat haar gepieker verdween. Dat scheelde bakken energie! We hadden het er over op welke momenten ze een wandeling eenvoudig in haar dagelijkse routine kon passen. Die wandeling werd een moment voor zichzelf. Het was voor Lieke een eenvoudige manier om me-time te organiseren. Even niks en niemand om je heen, hoe lekker is dat?
Wat doet wandelen voor je?
Bewegen stimuleert je herstel als je burn-out bent. Niet door fanatiek te sporten, maar juist door matig intensief te bewegen. Zeker als je net uitgevallen bent door een burn-out, is diep gaan met sporten en veel transpireren niet aan te bevelen. Je verliest dan teveel energie en je herstelt nog te langzaam.
Wandelen is bij uitstek een manier om in de beginfase van je herstel op te pakken. De natuur werkt ontspannend en rustgevend. Dat kan je goed gebruiken als je burn-out bent. Met name je stressreactie wordt geremd door het lopen. Dat scheelt je klachten! Wist je dat groen en blauw kleuren zijn die je helpen ontspannen? Ook maak je meer serotonine en endorfine aan, wat een kalmerend respectievelijk pijnstillend effect heeft. Je geheugen verbetert eveneens, wat je houvast geeft bij het opkrabbelen uit een burn-out. Behalve voor je brein en stemming, is wandelen ook gezond voor botten, spieren, hart, bloedvaten, gewicht, bloedsuikerspiegel en je slaapritme.
Waarom werkt wandelcoaching juist bij burn-outklachten?
Als coach maak ik gebruik van de voordelen van het rustig buiten bewegen. Wandelend neem je gemakkelijker afstand van je dagelijkse sores. De loopbeweging brengt rust in je hoofd. Je komt eenvoudiger in contact met je eigen gevoel en kracht. Dit heb ik zelf ook ervaren. Vanuit de stilstand die een burn-out is, letterlijk weer in beweging komen door te wandelen, heeft me dichterbij m’n intuïtie gebracht. En daarmee kwam de oplossing ook dichterbij.
Wandelcoaching is effectief bij burn-out, stressklachten en concentratieproblemen. Uit onderzoek blijkt dat werkplezier, zelfwaardering, bevlogenheid, hoop en tevredenheid stijgen na een wandelcoachtraject. Hippocrates had gelijk: wandelen is het beste medicijn!
Reageren? Graag!