Een burn-out is geen griepje. Burn-out herstel kost tijd en kracht en verloopt in fases. Burn-out heeft een hoog herhalingsrisico. Weten waar jij juist goed in bent is één van de succesfactoren om niet opnieuw in de valkuil van burn-out te komen.
De drie fasen van burn-out herstel
Herstellen van een burn-out kent drie fasen. Bij een mental breakdown is er allereerst afstand nodig om rust te creëren. Rust ziet er niet uit als languit zappend en append op de bank, maar als actief herstel. Daarbij kun je denken aan ontspannen dingen doen, dingen die je leuk vindt, afgewisseld met rustpauzes. Matig intensief bewegen staat ook dagelijks op het programma. Nieuwe manier leren om de stress af te voeren horen ook in deze eerste fase. Een dagstructuur, goede voeding, voldoende slaap zijn eveneens ondersteunend.
Als de ergste stress is afgezakt en er weer een beetje helderheid in je hoofd komt, treedt de werkfase in. Niet dat er dan al gewerkt wordt, maar je doet zelfonderzoek. Je onderzoekt waar je burn-out nu écht over gaat. Belemmerende gedachtes en onhandige patronen worden onder de loep genomen en je gaat oefenen met gezond gedrag. Dat oefenen vindt ook in de werkomgeving plaats. Het is belangrijk om ruimte te krijgen om fouten te maken, want zo gaat dat bij het aanleren van nieuw gedrag: met vallen en opstaan.
Bewust zijn van de eigen unieke blauwdruk is een essentieel onderdeel van mijn begeleiding van burn-out types. Weten wat bij je past, in welke omgeving je het beste tot je recht komt en welk tempo bij je hoort, zijn factoren voor een succesvolle re-integratie. Inzicht in je kernwaarden en kwaliteiten helpt om de eigen gebruiksaanwijzing op te stellen. Weten wat je sterktes zijn geeft je kracht en die is nodig om de hectiek van de werkvloer weer aan te kunnen. Van binnenuit sterker worden, dat is waar burn-out begeleiding om draait.
Kernwaarden
In deze laatste integratiefase maak je de CVI kernwaardentest. Een gedegen en betrouwbare test met praktische handvatten voor persoonlijke ontwikkeling. Het niet goed herkennen van sterke kanten, natuurlijke aanleg of talent kan er voor zorgen dat je niet op z’n plek zit. Begrip hebben over wie je ten diepste bent, maakt dat je tot je recht komt en geen nodeloze energie verliest. En aangezien burn-out een energieprobleem is begrijp je waarom ik enthousiast ben over deze stap in mijn begeleiding. Het helpt om mensen hun beste bijdrage te laten leveren, op het werk en daarbuiten. Dan kost het geen energie, maar krijg je energie!
Het nemen van de juiste stap in burn-out herstel
Je hoeft niet direct afscheid te nemen van je werk, om beter passend werk te creëren. Andere taken of een andere rol vervullen in de organisatie kan ook verschil maken.
Maaike is een leerkracht met een schat aan ervaring. Eentje die met veel aandacht haar werk doet. Ook taken in het team pakt ze met verve op. Toch is in de loop van de jaren de match minder goed geworden. De thuissituatie van Maaike is namelijk veranderd, ze heeft er veel zorgtaken bij gekregen. Daardoor is de balans in haar leven veranderd. Uiteindelijk raakte Maaike burn-out.
Het is niet zozeer het aantal werkuren dat haar opbreekt, maar hetzelfde type taken, zorgtaken. Dat doet een te eenzijdig beroep op Maaike en kost haar te veel energie. De kernwaardentest gaf haar dat inzicht.
Haar zorgtaken thuis kan ze niet delen, maar het onderwijs blijft trekken. Daardoor gaat Maaike op zoek naar een ander rol in haar school. Haar leidinggevende denkt gelukkig met haar mee. Gedurende een periode kan Maaike onderzoeken of de functie van intern begeleider wat voor haar is. Ze waagt de stap. Ik zie een vrouw die blij is met haar werk, doordat ze haar passie voor het onderwijs op een manier heeft ingevuld die beter bij zichzelf en haar thuissituatie past.
Reageren? Graag!