Van burn-out naar burn-in
Hoe kom je van een burn-out af? Wat kun je zelf doen en hoe gaat burnoutcoaching in z’n werk? Herstellen van een burn-out gaat in stappen. Er zijn drie fasen te onderscheiden.
Herstellen van een burn-out vraagt moed en vertrouwen. Moed om in de spiegel te kijken en te onderzoeken hoe het anders kan. Vertrouwen op jezelf en vertrouwen dat het beter gaat worden. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je daarbij. Weet: ook een burn-out gaat voorbij. Alleen, niet vanzelf.
Rust
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt of als je al bent uitgevallen, is allereerst rust nodig. Daar verlang je waarschijnlijk ook naar. Niet door de hele dag op bed liggen of op de bank hangen, maar gedoseerd dingen te doen waar je blij van wordt. Hou een dagritme aan. Wissel rust en inspanning af. Verbeter je conditie door matig intensief te bewegen.
Hoe kun je opnieuw leren ontspannen, welke manieren passen bij je? We oefenen samen en jij gaat er zelf mee aan de slag. De basis van gezonde voeding, beweging en slapen komen aan de orde. Ik vertel je welke invloed stress heeft op je lijf. Jij onderzoekt je energiegevers en energievreters.
Aan de bak
Als het eerste herstel zichtbaar wordt, moet je aan de bak. Hoe bedoel ik dat? Om uit een burn-out te komen is het essentieel dat je antwoord krijgt op de vraag: ‘Hoe ben ik burn-out geraakt?’ Zelfonderzoek dus! Om de chronische mismatch tussen je draagkracht en draaglast in kaart te brengen. Pas jij nog wel bij je werk?
Je grenzen ervaren en omgaan met perfectionisme spelen vaak een rol bij burn-out. Daar gaan we mee aan de slag. Onderzoek waar jouw talenten liggen hoort ook in deze herstelfase. Je leert steeds beter met stress en emoties omgaan. Je ontdekt je eigen ritme van inspanning en ontspanning. Langzamerhand pak je weer wat routinetaken op; in huis of op het werk.
Vallen en opstaan
Natuurlijk is het spannend om weer aan de slag te gaan. Vallen en opstaan hoort erbij. Je herkent de stresssignalen bij jezelf steeds beter. Soms moet je een stapje terug doen om op een andere manier weer verder te gaan. Daar word je uiteindelijk sterker van. Je schrijft je eigen gebruiksaanwijzing en ik help je daarbij. Goede voorbereiding helpt je om het werk weer op te pakken.
Zie ook:
Heb ik een burn-out?
Hoe weet je dat een je burn-out hebt? En wat kun je dan het beste doen? Check de klachten die bij een burn-out kunnen horen en lees de tips. (meer…)
Burn-out
Als je thuis komt te zitten door een burn-out, staat je wereld even stil. Misschien is dat ook wel de bedoeling, maar het voelt niet fijn. Daar zit je dan met jezelf op de bank! (meer…)
In deze fase kunnen loopbaanvragen aan de orde komen. Soms dringt zich een besluit op: ‘Wat is goed voor jou?’ Gedeeltelijk andere taken, een andere functie of zelfs een andere werkplek kunnen je helpen bij een gezonde energiebalans. Ervaring leert dat zulke beslissingen moeilijk zijn én veel opleveren!
Je hoeft niet geheel klachtenvrij te zijn om aan het werk te gaan. Weet dat het helpt om niet te lang uit het arbeidsproces te zijn. Zelf heb je ook vast ideeën over om je terugkeer in het werk op te bouwen. Denk aan opbouw in uren en in taken. Ik help je bij het re-integreren. Als het kan in overleg met je bedrijfsarts en werkgever.
Burn-in
Van burn-out naar burn-in is soms een lange weg. Het is ook een leerzame weg. Je leert veel over jezelf. Over wat jij belangrijk vindt op je werk en thuis, wat je kwaliteiten en je grenzen zijn. Reflecteren op waar en hoe het mis ging maakt dat je steeds beter voor jezelf kunt zorgen. Werk doen dat bij je past, op een manier die bij jou past. Dan ben je op je best! En kan jij je beste bijdrage aan de wereld leveren.
Dat is de opbrengst van een burn-out: je komt sterker in je schoenen te staan, je weet beter wat je wilt en wat je kunt doen om gezond en vitaal te blijven werken.
Worstel je ook met tijd en energie? Weet je niet hoe het anders kan?
Bel of mail me, dan kunnen we samen onderzoeken hoe het anders kan. Wat het kan anders!