Hoe weet je dat een je burn-out hebt? En wat kun je dan het beste doen? Check de klachten die bij een burn-out kunnen horen en lees de tips.
- Ben je niet moe maar uitgeput na een dag werken?
- Pieker je veel?
- Ben je vergeetachtig?
- Ben je snel uit je doen? Barst je zomaar in huilen uit?
- Dreig je de grip kwijt te raken?
- Heb je meerdere lichamelijke klachten?
- Kun je slecht tegen drukte?
Als je minstens drie vragen met “ja” beantwoordt, lees dan even door:
Je hebt een burn-out als je meer dan zes maanden lang minimaal drie van de volgende klachten hebt:
- vermoeidheid en uitputting
- slaapproblemen
- prikkelbaarheid (niet tegen drukte kunnen)
- concentratieproblemen en vergeetachtigheid
- emotioneel labiel zijn
- je opgejaagd voelen
Klachten
Vermoeidheid en uitputting zijn het meest opvallend. Bij een burn-out ben je niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel uitgeput. Je lijkt de controle te verliezen bij alledaagse dingen. Je spreekt onverschillig over je werk: “het heeft toch geen zin”. De resultaten van je werk beginnen er onder te lijden, je presteert minder goed. Ook dat nog!
Hoe komt het?
Een burn-out ontstaat als je steeds maar over je grenzen gaat en te weinig hersteltijd pakt. Je rekt je grenzen op: “Oh, dat doe ik ook nog wel even”. Burn-out is een soort sluipmoordenaar. Je komt op een glijdende schaal van wat je normaal vindt. Wat je normaal vindt qua werk, stress en een gebrek aan ontspanning.
Je raakt steeds verder weg van vitaliteit, passie en plezier. Een vrij weekend of vakantie helpen niet voldoende. Je voelt je niet uitgerust en opstarten wordt steeds moeilijker. Je duwt jezelf de dag door. Elke dag weer en nog eens en nog eens en opeens is daar “de man met de hamer”. Je bent uitgeblust. Opgebrand.
Energie- of stemmingsprobleem?
Veel van de burn-out klachten kunnen ook bij depressie voorkomen. Er zijn ook verschillen. Depressieve mensen voelen zich somber en kunnen nauwelijks genieten. Ze hebben nergens zin in en komen met veel moeite uit bed. In de loop van de dag gaan depressieve mensen zich vaak wel iets beter voelen.
Bij burn-out is dat vaak andersom: er is wel zin om iets te doen. Vaak is er ’s morgens nog wel beperkt energie, die in de loop van de dag opraakt. Waar burn-out een energieprobleem is, is depressie vooral een stemmingsprobleem.
Wat kun je het beste doen? 4 tips
- Ga naar je huisarts voor een diagnose van je klachten. Het is belangrijk dat er geen andere lichamelijke of geestelijke problemen zijn, waardoor je klachten verklaard kunnen worden.
- Grijp in! Een burn-out gaat niet vanzelf over. Overspannenheid kan leiden tot uitval op het werk, als je niet tijdig bijstuurt. Ons lichaam zit zo in elkaar dat rust en herstel belangrijk zijn voor vitaliteit. Ja, dat geldt ook voor jou! En het is heel lastig om de rem er op te zetten, dat begrijp ik. Twijfel je of ingrijpen nodig is? Ik kijk met je mee en help je de juiste stappen te nemen.
- Ga wandelen! Rustig bewegen en buiten zijn helpen je om tot ontspanning te komen. Begin met een half uur en bouw dat langzaam op.
- Bel mij! Zoek professionele hulp om beter te worden, om met stress te leren omgaan. Want dat kan! Kies voor iemand met kennis en ervaring op het gebied van burn-out. Daarnaast is het hebben van een klik hebben met degene die jou helpt om te herstellen, enorm belangrijk. Dus: bel mij of stuur me een bericht! Dan kunnen we onderzoeken of we samen aan de slag kunnen met jouw herstel, zodat je weer energie hebt en met plezier aan het werk kunt.
Denk je dat dit wat voor je is?
Wil je ook regie op je stress? Zet de eerste stap en bel of mail me voor een kennismaking.