Wandelen is een oude vriend van ons. Wat bedoel ik daarmee? Lopen is, naast een oeroude manier om ons te verplaatsen, een passend ritme voor ons lichaam. Ons zenuwstelsel reageert daarop door te ontspannen. Wie wil dat nou niet? Simple but not easy. Tips om toch je beweegkansen te pakken.
De kracht van wandelen
Allerlei lichamelijke functies verbeteren door regelmatig een ommetje te maken. Wist je dat je geheugen verbetert? Ziektes krijgen minder kans door regelmatig matig intensief te bewegen. Denk aan beroertes, hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht of fracturen. Ook bij langdurige stress helpt wandelen. Dat kan je allemaal missen als kiespijn, toch?
Weet je dat je vrolijk wordt van het lopen? Ook je creativiteit en probleemoplossend vermogen krijgen een boost. De beste ideeën ontstaan als je beweegt en even iets heel anders doet dan focussen op je probleem.
Kortom, wandelen is een eenvoudige manier om tot rust te komen en tegelijk aan je gezondheid te werken. Beter dan de pillen van de dokter! Lopen heeft immers geen bijwerkingen.
Pak je beweegkansen: tips!
Het klinkt zo simpel, maar iedereen weet dat het niet altijd zo eenvoudig is om daadwerkelijk naar buiten te gaan voor een ommetje of een lange wandeling. Wat helpt? Koppel het wandelen aan een routine, zoek wandelgezelschap of stel jezelf een uitdaging. De beweegkansen liggen voor het oprapen:
- Ga met anderen naar buiten, maak een afspraak. Samen lopen kan een sterke motivator zijn om tóch je wandelschoenen te pakken, ook al heb je even niet zo’n zin.
- Knoop de volgende keer als je met vriend(inn)en afspreekt, er een wandeling aan vast. Krijg je goede gesprekken van!
- Parkeer je auto wat verder weg van je werk of stap een paar haltes eerder uit het openbaar vervoer. Zo heb je ongemerkt iedere dag wat extra beweging.
- Neem de trap i.p.v. de lift, bijvoorbeeld als je je minder dan vier etages moet verplaatsen.
- Maak een gewoonte van een lunchwandeling en nodig je collega uit.
- Spreek 1 op 1 overleggen buiten af. Lichamelijke beweging brengt ons brein ook in beweging. Notities kun je eenvoudig inspreken op je mobiel.
- Sta op en ga lopen als je telefoon krijgt. Oortjes in en gaan!
- Wandel voor of na een maaltijd. Vaak is een avondwandeling een mooie gelegenheid om met je partner een gesprek te voeren zonder stoorzenders.
- Maak een podwalk, een wandeling met verhaal. Zo leer je wat van de omgeving terwijl je stappen zet.
- Ga in training voor een lange afstand wandeling of een meerdaagse tocht. Samen met een goede vriend(in) kan dat je conditie (én je vriendschap) een boost geven.
- Laat de hond van de buren eens uit. Maak je vrienden mee!
- Gebruik een stappenteller, dat motiveert.
- Zet de timer op je mobiel om je te helpen herinneren je wandelschoenen weer aan te trekken.
Tot slot
Noteer waar je last van hebt en bekijk je lijstje klachten iedere eerste dag van de maand. Het gaat korter worden!
Waarschuwing: het kan zijn dat door regelmatig te wandelen de wandelingen steeds langer worden en je niet meer naar binnen wilt.
Reageren? Graag!