Een burn-out ontstaat heel langzaam. Ken je de metafoor van de gekookte kikker? Als je een kikker in een pan heet water gooit, springt ie er direct uit. Echter, als je de kikker in een pan met koud water opzet en langzaam aan de kook raakt, dan zal de kikker blijven zitten en doodkoken. Oeps!
Een burn-out ontstaat langzaam
Zoals met die kikker, zo werkt dat ook bij burn-out: geleidelijk! Steeds een beetje harder werken, langere dagen maken en pauzes overslaan, want ja, dan kan je nog nét even doorgaan. Nog een schepje er bovenop, na een tijdje voelt dat heel normaal. Overwerken? Heel gewoon. Misschien schaal je ongemerkt op naar ingewikkeldere klussen. Ben je moeilijke gevallen aan het oplossen, waarbij je ervaart dat je capaciteiten een tikkie tekort schieten. Dan zet je nog een tandje bij om te zorgen dat er niks mis kan gaan. Je doet dat gewoon, alsof er niks aan de hand is. Zo reageert die kikker ook. Maar die overleeft dat niet.
Kijk eens naar je eigen functie en taken
Kijk nog eens naar je workload, de taken die je hebt en de tijd die daarvoor beschikbaar is. Klopt dat nog? Stel dat vandaag jouw functie als vacature vrijkomt. Zou je dan solliciteren? Of schrik je je een hoedje en spring je uit de pan?
Af en toe je takenlijst opschonen of je prioriteiten opnieuw vaststellen helpen je om niet af te glijden richting overspannenheid of burn-out. Mooi gespreksonderwerp voor je jaarlijks functioneringsgesprek. Eerder mag ook!
Zoek een buddy!
Hoe zorg je er nu voor dat je geen gekookte kikker wordt? Dat je niet ‘stiekem’ steeds meer of ingewikkelder werk op je bordje krijgt dan waar je voor aangenomen bent. Dat er nooit wat af gaat, alleen maar taken bijkomen. Dat je je pauze volstopt met punten van je to-do lijst. En je steeds een stukje opschuift richting overspannenheid en burn-out….
Het antwoord daarop is: zoek een buddy! Wat is een buddy? Een buddy is iemand die je vertrouwt, iemand die het goed met je voorheeft en je er op kan wijzen als je het niet zo slim aanpakt. Iemand die jou feedback kan geven. Je waarschuwt als hij/zij merkt dat je concentratie vermindert, je een kort lontje hebt én er vermoeid uitziet. In het leger kennen ze het fenomeen van de buddy: het werkt!
Aan wie zou jij kunnen vragen jouw buddy te zijn?
Reageren? Graag!