Als je je bij mij aanmeldt, door te bellen of door een mail te sturen, dan plannen we een kennismaking in. Je wilt natuurlijk graag weten met wie je te maken hebt, logisch. We maken een afspraak voor een wandeling van ongeveer een uur.
Dan kan je ervaren hoe het is om al lopend je verhaal te vertellen en je kunt ervaren of we een klik hebben. Dat is cruciaal om goed te kunnen samenwerken aan je herstel.
Omgekeerd wil ik jou natuurlijk ook graag leren kennen. Ik hoor graag je verhaal! Ook zal ik je vragen om een vragenlijst in te vullen over je klachten. Klachten van een burn-out kunnen namelijk ook lijken op klachten met een andere oorzaak. Ik vind het belangrijk goed uit te zoeken of er inderdaad sprake is van overspannenheid, burn-out of wat anders. Daarvoor zal ik je ook vragen om langs je huisarts of bedrijfsarts te gaan, mocht je dat nog niet gedaan hebben.
Aan het einde van onze kennismaking doe ik je een voorstel voor de coaching. Weet dat ik ook een offerte voor je werkgever kan opstellen. Werkgevers hebben tenslotte een verantwoordelijkheid naar jou toe, als het gaat om gezond te kunnen werken.
Hoe gaat burn-outcoaching in z’n werk?
Hoe gaat het verder na de kennismaking? Als jij mijn begeleiding ziet zitten en je werkgever is daar ook content mee, dan gaan we aan het werk met elkaar. Hoe ziet burn-out begeleiding er uit? Coaching is altijd maatwerk, afgestemd op jouw vragen en behoeftes, in een tempo dat nodig is. Burn-outbegeleiding kent drie fasen: herstel, persoonlijke ontwikkeling en re-integratie.
De herstelfase
In de herstelfase gaan we aan de slag met ontspannen. Hoe kan jij opnieuw leren ontspannen, welke manieren passen bij je? We oefenen samen en jij gaat er zelf mee aan de slag. Hoe bouw je dat in je dagelijks leven in? We onderzoeken de mogelijkheden en jij gaat thuis experimenteren wat goed werkt.
Voeding, beweging en slapen komen aan de orde. Ik leg je uit welke invloed stress heeft op je lijf. Jij onderzoekt je energiegevers en energievreters.
Persoonlijke ontwikkeling
In de middenfase zijn we gericht op persoonlijke ontwikkeling: wat heeft gemaakt dat je burn-out bent geraakt? Onderwerpen als grenzen bewaken, perfectionisme, overtuigingen, emoties en gevoelens komen geregeld aan de orde. Tijdens de coachwandelingen doen we oefeningen om je gedragspatronen te verduidelijken, helderheid te scheppen in lastige kwesties en inzicht te krijgen wat stress met je doet. Je leert jezelf steeds beter kennen. Je leert ook steeds beter je stresssignalen te herkennen.
We onderzoeken je kernwaarden en talenten. Waar ben jij goed in? Wat kenmerkt jou? Dat helpt om focus te krijgen wat belangrijk is je werk, welke werkzaamheden het beste bij je passen en hoe je minder leuke kanten van het werk kunt aanpakken. Weten wie je van nature bent en wat je kwaliteiten zijn, versterkt je zelfvertrouwen.
Weer aan het werk
Als je start met re-integreren bereiden we dat goed voor. Hoe ga je je werk weer oppakken? Wat helpt om een goede werkomgeving te creëen zodat je duurzaam aan het werk te kunt? Re-integreren is leren. Je mag uitproberen welk ritme bij je past, je mag fouten maken en jezelf verbeteren. Zo krijgt de ‘nieuwe jij’ steeds meer vorm!
Tijdens de coachwandelingen kijken we terug naar wat er goed ging en waar het nog beter kan. Hoe voorkom je terugval en wat kan je doen als je toch een terugval hebt? Je schrijft je eigen gebruiksaanwijzing en ik help je daarbij. In deze fase komen soms loopbaankeuzes aan de orde.
Terwijl wij hard bezig zijn met hoe je weer aan het werk gaat, houdt de bedrijfsarts vinger aan de pols door je opbouw in uren te begeleiden. Dat gaat in kleine stapjes, van weer aanwezig zijn op de werkvloer, taken oppakken zonder deadlines of stress, tot de meer complexe taken en overleggen. Eerst bouw je je uren op, daarna de intensiteit van het werk. Verantwoordelijkheid dragen, klantcontact etc. zijn zaken die later pas (en vaak als vanzelf) weer op je bordje belanden.
Denk je dat dit wat voor je is?
Denk je dat dit wat voor je is? Wil je graag een kennismaking afspreken? Heb je nog vragen of twijfels? Mail naar claudia@lzwc.nl dan kijken we hoe en wanneer we samen aan de slag kunnen, zodat jij weer met energie en plezier aan het werk kunt. Want dat kan!
Reageren? Graag!