Veelgestelde vragen (FAQ) wandelcoaching
Lees de antwoorden op vragen die anderen ook hebben. De vragen en antwoorden worden regelmatig aangepast.
Vragen over (wandel)coaching
Wandelcoaching is een manier van coachen waarbij het coachgesprek buiten al lopend plaats vindt. Tijdens de wandeling in de natuur worden vraagstukken en persoonlijke problemen onderzocht en aangepakt.
Coaching in deze vorm geeft een aantal voordelen:
Je wordt letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht.
De loopbeweging brengt rust in je hoofd.
Denkprocessen, zoals reflecteren en verbeelden, worden als gemakkelijker ervaren.
Je komt sneller tot de kern van de vraag. Het is gemakkelijker om je gevoel te benoemen en je intuïtie en kracht weer te ervaren.
Metaforen uit de natuur kunnen gebruikt worden tijdens het coachingsproces. Dat geeft verdieping en versnelling aan het coachproces. Wandelcoaching werkt sneller.
De natuuromgeving heeft een rustgevende en ontspannende werking. De zintuigen worden op een andere manier geprikkeld. De rustgevende kleuren groen en blauw, de wind in je gezicht, de geluiden, maar ook de geur van de omgeving. Hierdoor kom je sneller tot rust. Ontspanning helpt om meer mogelijkheden voor je probleem te zien. Doordat meerdere zintuigen open staan, zijn er meerdere ingangen om verandering te bewerkstelligen.
Je bent in een andere omgeving, weg van alle dagelijkse invloeden. Buiten in een andere omgeving kom je sneller los van de dagelijkse sleur en er ontstaat ruimte voor oplossingen die je eerst niet zag. In de natuur is alles okee, alles heeft z’n functie en tempo: een boom groeit langzamer dan een struik of een bloemetje. Alles bij elkaar maakt het tot een harmonieus geheel.
Tijdens het coachgesprek is oogcontact niet nodig omdat je naast elkaar loopt, hierdoor is het gemakkelijker om moeilijke onderwerpen te bespreken. Stiltes zijn dan niet ongemakkelijk en nodigen uit tot overdenken.
Het is geen boomknuffelen en ook geen training voor de vierdaagse. Kilometers maken is geen doel van wandelcoaching.
Ja! Tenzij er een weeralarm geldt, gaan we gewoon op pad, eventueel met paraplu en laarzen!
Het NOBCO (vereniging van beroepscoaches) hanteert de volgende definitie van coaching: ‘Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:
bewustwording en persoonlijke groei;
het vergroten van zelfvertrouwen;
het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.
Coach en gecoachte nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.
Coaching is een doelgerichte vorm van begeleiding aan aanvankelijk gezonde mensen zonder onderliggende psychische problematiek of depressie. Mensen die zijn vastgelopen, stilgezet steeds maar in rondjes draaien of zelf geen alternatieven meer zien voor hun vraagstuk, hebben baat bij coaching. Coaching is bedoeld voor personen die bereid zijn te kijken naar hun eigen aandeel in de huidige situatie.
Bij depressie is de behandeling van een psycholoog noodzakelijk. Bij ernstige trauma’s en verwerkingsproblematiek is een therapeut aangewezen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Stress is letterlijk spanning of druk. Stress is een natuurlijk proces van het lichaam en is dus niet bij voorbaat ongezond. Stress kan zich positief of negatief uiten. Stress heeft een aantal kenmerken: alertheid, hoge concentratie en efficiënt werken. Als stress een negatieve uitging krijgt kunnen de volgende symptomen optreden:
Hoofdpijn
Rugpijn of nekpijn
Hartkloppingen
Spijsverteringstoornissen
Het afweersysteem kan worden aangetast. Je kan vatbaarder voor verkoudheid en griep zijn.
Vermoeidheid
Rusteloosheid
Slaapproblemen
Prikkelbaar of cynisch
Gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid, ongeluk of verveling
Gemoedstoestand en stemming kan beïnvloed worden.
Bazig, snauwen en/of kritisch gedrag vertonen.
Overmatig gebruik van alcohol, drugs, sigaretten of eten.
Moeite hebben met helder nadenken.
Gebrek aan creativiteit.
Geheugenproblemen.
Concentratieproblemen.
Eventueel een gebrek aan humor.
Overspannenheid vindt plaatst wanneer er langdurige blootstelling aan stress is met te weinig herstelperioden. Het is een toestand waar in aanhoudend fysieke en mentale stressklachten aanwezig zijn, ontstaan door chronische overbelasting (langer dan 3 maanden). Iemand kan niet meer tot rust komen, het idee krijgen het niet meer aan te kunnen en het functioneren raakt aangetast.
Burn-out betekent in het Engels: opgebrand. Een burn-out is het gevolg van langdurige uitputting: jarenlange stressklachten en overbelasting. Er is sprake van ernstige emotionele uitputting, het ervaren van onverschilligheid, gevoelens van controleverlies en machteloosheid, het gevoel van verminderde bekwaamheid en achteruit gang van prestaties. Burn-out is de overtreffende trap van overspannenheid, de duur van de klachten zijn langer en de ernst van de klachten nemen toe.
Een miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Meer dan een derde van het verzuim op het werk is gerelateerd aan werkstress. Het ziekteverzuim is langdurig (gemiddeld 242 dagen verzuim) en brengt veel kosten met zich mee (1,8 miljard per jaar). Landelijk gezien groeit ieder jaar groeit het percentage werknemers met stressklachten met 3%.
Jongeren tussen 25 en 35 hebben relatief vaker burn-out klachten (bron factsheet TNO Monitor arbeid 2017). In het onderwijs komt burn-out het meest voor, hier kampt 1 op de 5 leraren met stress en burn-outklachten. De hoogste cijfers van heel Nederland. 15% van de vrouwen heeft een burn-out of er een gehad (Volkskrant, 15-11-2017).
Op deze pagina probeer ik de vragen die ik regelmatig gesteld krijg te beantwoorden. Staan jouw vragen er niet bij? Dan hoop ik dat je ze toch aan me stelt. Dat kan telefonisch of per e-mail.